مرتضی فرخی معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم تحقیقات و فناوری در گفتوگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبر ساز درباره رویکرد این وزارتخانه و تدابیر اتخاذ شده در بحث مقابله با تقلب علمی گفت: وزارت علوم به محض وصول مدارک و مستندات قابل پیگیری، نسبت به اقامه شکایات علیه اشخاص و مؤسسات فعال در زمینه تهیه آثار علمی متقلبانه از طریق دستگاه قضایی اقدام میکند.
وی با بیان اینکه صیانت از جامعه علمی و پژوهشی از مهمترین ارکان رشد، پویایی و تشویق اساتید، پژوهشگران و اصحاب جامعه دانشگاهی است، گفت: وزارت علوم به عنوان مرجع جامع علمی کشور متولی صیانت از جامعه علمی است.
فرخی درباره رویکرد وزارت علوم و تدابیر اتخاذ شده در بحث مقابله با تقلب علمی خاطرنشان کرد: اجرای قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی مصوب سال ۱۳۹۶ مجلس شورای اسلامی به عنوان یک راهبرد لازم الاجرا برای وزارت علوم و برای صیانت از جامعه علمی و پژوهشی کشور ملاک عمل است.
وی تاکید کرد که وزارت علوم تقلب علمی را در زمره جرائم و تخلفات، علیه حقوق و نظم عمومی و اقدامات انگشت شمار افراد متقلب را نوعی بازی با حیثیت عمومی جامعه علمی کشور میداند.
رئیس شورای حقوقی وزارت علوم تحقیقات و فناوری با بیان اینکه آنچه در مجموعههای آموزش عالی و پژوهشی کشور رخ میدهد در جهت ارتقاء فعالیتهای علمی و پژوهشی مطلوب است، گفت: جامعه آموزش عالی کشور اعم از اساتید و دانشجو مبری از تقلب و تخلف علمی است و سهم بسیار کمی از این تخلفات به دانشگاههای دولتی اختصاص دارد.
وی افزود: اگر آمار تخلفات علمی در کشور یک درصد هم باشد از دید وزارت علوم عدد بالایی است و حتی یک مورد تقلب یا تخلف علمی هم نبایستی در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور روی دهد.
فرخی با تاکید بر اجرای تبصره ۴ ماده واحده و عملکرد بازرسان و ضابطان قضایی درباره مقابله با تقلبهای علمی، گفت: در بحث مقابله با تقلب علمی بخشنامه ای در روز ۲۲ تیرماه امسال ابلاغ و از دانشگاهها و موسسات آموزش عالی خواسته شد تا نسبت به شناسایی و اعلام اسامی مراکز، موسسات، افراد یا سایتهایی که برای تهیه، عرضه یا واگذاری آثار علمی موضوع ماده واحده فوق تبلیغ یا فعالیت غیرمجاز انجام می دهند به معاونت حقوقی و امور مجلس اقدام کنند.
* هماهنگی بیشتر معاونان آموزشی، پژوهشی و فناوری وزارت علوم برای مقابله با تقلب علمی
وی یکی دیگر از تدابیر اتخاذ شده در بحث مقابله با تقلب علمی را هماهنگی بیشتر با معاونتهای پژوهشی، آموزشی و فناوری، مرکز نظارت و ارزیابی و تضمین کیفیت و حراست مرکزی وزارت علوم به جهت اهمیت موضوع مقابله با تقلب اعلام کرد و گفت: مقرر شد در صورت مواجهه حوزه های آموزشی، پژوهشی و فناوری با موارد تخلف، مراتب مستندسازی و برای پیگیری قضایی به دفتر حقوقی ارائه شود.
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم تحقیقات و فناوری عدم تناسب بین نسبت استاد و دانشجو در برخی دانشگاه ها، مازاد بودن پذیرش دانشجو در برخی رشته ها بدون توجه به زیرساخت های آن دانشگاه، ضعف برخی آیین نامه ها اعم از آموزشی، پژوهشی و ارتقاء را بزرگترین بستر ساز تخلفات و تقلبات علمی و پژوهشی دانسته و تصریح کرد: افزایش سطح آگاهی اعضای هیأت علمی، دانشجویان و کارکنان مؤسسه از طریق برگزاری کارگاه های آموزشی، همایشها، نشستهای علمی و اطلاع رسانی نسبت به عواقب تخلفات علمی و پژوهشی را بعنوان یک رویکرد وزارت علوم برای مقابله با تخلفات علمی برشمرد.
* هشدار به متقلبان علمی
وی به متخلفانی که با تقلب علمی و پژوهشی با آبروی علمی کشور بازی میکنند، هشدار داد که بر اساس قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی در صورت استفاده از آثار متقلبانه توسط اعضای هیأت علمی، دانشجویان، کارکنان اداری، ضمن سلب هرگونه امتیاز مادی یا معنوی مترتب بر آن و ملغیالاثر بودن هرگونه مدرک تحصیلی، پایه، مرتبه علمی، رتبه یا عناوین مشابه علمی، به تخلفات نامبردگان حسب مورد توسط هیأتهای انتظامی اعضای هیأت علمی، هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری، کمیتههای انضباطی دانشجویان یا دادسرا و دادگاه ویژه روحانیت رسیدگی شده و به مجازاتهای سنگین محکوم میشوند.
انتهای پیام/ ت 10